EFES ANTİK KENTİ GEZİ REHBERİ

EFES ANTİK KENTİ GEZİ REHBERİ

Bir yanda Roma döneminin en büyük kütüphanesi Celsus, bir yanda antik dünyanın en büyük tiyatrosu ile Efes, dönemin en görkemli şehirlerinden biriymiş ve yaklaşık 200.000 kişilik bir nüfusa sahipmiş. Antik Yunan, Roma, Lidya ve Bizans gibi birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış olan bu kent; ticari, dini, kültürel birçok alanda uzun yıllar herkesin gözdesi olmaya devam etmiş.

Bizans’ın en bereketli liman kentlerinin başında gelen, bin yıldır ayakta kalmayı başarmış ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış dillere destan şehir Efes’ten söz edeceğiz bu yazımızda.

Bu arada, Piri’de Artemis’in evi olan Efes’i karış karış gezebileceğiniz detaylı bir sesli tur mevcut. Artemis’in ağzından Efes’i dinlerken, kendinizi o çağlarda Efes’te yaşayan halktan biri gibi hissedeceksiniz.

2015 yılında Dünya Miras Listesi’ne girmeyi başaran Efes nerededir, nasıl ulaşılır, görülmesi gereken yerleri nerelerdir gelin bir inceleyelim.

Efes Antik Kenti Nerede?
Günümüzde Ege bölgesindeki en önemli turistik bölgelerden biri olan Efes, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunuyor. Türkiye’nin ve dünyanın en çok ziyaretçi kabul eden antik kentlerinden Efes’in tarihi ve kuruluşu ise milattan önce 6000’li yıllara kadar dayanıyor.

Efes’e Nasıl Gidilir?
Peki nasıl gideriz Efes’e diye soracak olursanız, öncelikle İzmir’e havayolu veya karayolu ile ulaşmalısınız. Selçuk ilçesinde bulunan Efes, İzmir’in merkezinden 80 km uzakta yer alıyor. İzmir’den Selçuk ilçesine ise minibüs veya IZBAN kullanarak ulaşabilirsiniz. Bu arada, IZBAN İzmir’de bulunan tren hattına verilen isim ????

Selçuk minibüslerini kullanacaksanız bu minibüsler İzmir Otogar’dan belirli saatlerde kalkıyor. IZBAN seçeneğini kullanmayı seçerseniz, herhangi bir IZBAN durağından Tepeköy yönüne binip daha sonra Selçuğa ulaşmanız mümkün. Selçuk ilçesine geldikten sonra da Efes’e gitmek için minibüsleri tercih edebilirsiniz. Minibüslerle 15 dakika gibi kısa bir zaman içerisinde Efes Antik Kenti’ne ulaşabilir ve gezinize başlayabilirsiniz.

Efes’e Ne Zaman Gidilir ?
Yaz aylarının oldukça sıcak geçtiği İzmir’de yer alan Efes Antik Kenti, sizi bol bol yürütecek bir yer olduğu için oldukça terlemenize ve kolay yorulmanıza sebep olabilir. Yaz aylarında gidecekseniz de sabah erken saatlerde kenti ziyaret etmenizi öneririz. Kış aylarında ise soğuk ve yağışlı olabilir. Bu yüzden Efes’i sonbahar veya ilkbahar aylarında gezmenizi tavsiye ederiz. Ilık havalarda hem Efes’i uzun uzun gezebilir hem de İzmir’in güzel havasını içinize çekebilirsiniz.

Efes’te Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Yer

1. Celsus Kütüphanesi
Mimarisiyle göz kamaştıran ve dönemin en etkileyici binalarından biri olan Celcus Kütüphanesi, antik dünyanın en büyük 3. kütüphanesi! Milattan sonra 135 yılında Roma valisi Tiberius Julius Celsus’un onuruna inşaa edilen kütüphane, bugünkü halk kütüphaneleri gibi Efes halkına uzun süre hizmet vermiş. Efes Antik Kenti deyince gözümüzde ön cephesi canlanan bu göz kamaştıran yapıyı görmeli ve önünde mutlaka bir fotoğraf çekmelisiniz.

2. Büyük Tiyatro
Limana bakan ve büyüklüğü ile başınızı döndürebilecek bu tiyatronun ilk inşası, Helenistik dönemde yapılmış. Antik dünyanın en büyük tiyatrolarından biri olan büyük tiyatro, en tepe noktasından kentin enfes manzarasını sunuyor ziyaretçilerine. 25.000 kişi kapasitesine sahip bu tiyatro, dönemin sanata verdiği önemi de gözler önüne seriyor. Sadece Türkiye’den değil dünyanın birçok yerinden ziyaret edilen bu estetik yapıyı mutlaka görmelisiniz. Antik tiyatro merdivenlerinde oturup soluklanırken manzaranın keyfini çıkarmayı unutmayın.

3. Meryem Ana Kilisesi
Hz.İsa’nın annesi Meryem Ana’nın ölümünden önce buraya geldiği ve burada yaşadığı düşünülmektedir. Efes’e gelen birçok turistin uğrak noktalarından biri olan Meryem Ana Kilisesi’ni ziyaret etmeli ve hikayesini mutlaka dinlemelisiniz.

4. Yamaç Evler
Varlıklı Efeslilerin oturduğu yamaç evler, Roma dönemine ait yedi evden oluşan yerleşim alanıymış. Helenistik dönemlerde inşaa edilen bu evler, sütunlardan ve avlulardan oluşan etkileyici bir mimariye sahip. Bu mimari yapıların kalıntıları ise bizlere dönemin tarihine, yaşayışını anlamamıza yardım ediyor, o döneme tanıklık etmemizi sağlıyor.

Evlerin duvarlarındaki figürler ve anlamları, evlerin ısıtma sistemleri, varlıklı ailelerin günlerini nasıl geçirdikleri gibi detayları Piri’deki “Efes’in Gizemleri” adlı turda bulmanız mümkün.

5. Artemis Tapınağı
Yapımı 120 yıl süren, antik çağın 7 harikasından biri olarak adını herkese duyuran tapınak; Artemis. Dönemin en ünlü isimleriyle birlikte tasarlanan bu tapınağın tümü mermerle kaplıymış. Lidya kralı tarafından inşaa ettirilen bu görkemli yapı, tanrıça Artemis’in varlığına şükranlarının bir göstergesi olmuş. Yapımından 200 yıl sonra adını ölümsüzleştirmek isteyen Herosteamus tarafından yakılan daha sonralarda ise birçok kez yıkılan ve hasar gören bu tarihi yapıdan geriye sadece hikayesi ve birkaç sütunu kalmış. Kentleri yakıp yıkan imparatorların bile dokunmak istemediği kutsal yapı Artemis, milyonlarca ziyaretçinin Efes’te en uğrak noktalarından biri.

WHATSAPP

WhatsApp